post

Sikkerhetspris til Tesla Model 3

Nylig ble Tesla Model 3 kåret til «Top Safety Pick +» i en amerikansk test gjennomført av IIHS (Institute for Highway Safety), som ga elbilen den høyeste scoren som er mulig å få i en kollisjonstest. Testorganet tester hvert år nye bilmodeller på markedet når det kommer til kollisjonssikkerhet og trafikksikkerhet, i likhet med Euro NCAP. I testene kan biler utmerke seg ved å få titler, og her er altså Top Safety Pick + det høyeste resultatet som er mulig å få.

Sikker under kollisjon

IIHS er et uavhengig testorgan, noe som betyr at resultatene er til å stole på. For å kunne få tittelen Top Safety Pick +, er en bil nødt til å score svært bra i samtlige kollisjonstester, ha gode sikkerhetssystemer som reduserer faren for frontkollisjoner, så vel som gode frontlykter. Den eneste elbilen som har fått tilsvarende tittel før Tesla Model 3, er den elektriske bilen Audi e-tron. David Zuby – leder for IIHS’ undersøkelser – uttaler at lavere utslipp ikke trenger å skje på bekostning av sikkerhet.

Imponerende resultater

Tesla Model 3 leverte bra under alle kollisjonsscenarioer hvor bilen ble testet. Bilen ble testet med standard sikkerhetssystem, og disse viste seg å fungere svært bra i testene. Bilen kan faktisk unngå frontkollisjoner dersom farten er mellom 20–40 km/t. Frontlyktene er også av det imponerende slaget. I tillegg opplyser IIHS om at selve karosseriet på bilen klarte seg svært bra i den mest utfordrende testen, altså frontkollisjon som rammer førersiden. Det var en risiko for fotskader på fører, men øvrige kroppsdeler på testdukken var overraskende bra ivaretatt. I testen ble det også avdekket at både kollisjonsputer og bilbelte fungerte svært bra, og at bilføreren ble godt stabilisert under kollisjonen. Andre tester, som NCAP, har også gitt Tesla Model 3 maksimal score, noe som tyder på at denne bilen er svært sikker.