post

Bruk av refleks gir økt trafikksikkerhet

Det er ikke bare bilistene selv som kan utsettes for ulykker i trafikken. Myke trafikanter er også sårbare, og påkjørsler med tragisk utfall er noe vi hører om hvert år i mediene. Spesielt i mørket er fotgjengere og syklister utsatt, da det er vanskeligere for sjåføren å oppdage de før det kanskje er for seint. For å bli sett i trafikken, gjelder det å gjøre seg mest mulig synlig, noe som enkelt og billig kan gjøres ved å bruke refleks. En refleks er laget av små glassbiter eller plast som reflekterer lysstrålene tilbake til lyskilden, og dermed gjør at personen som bruker refleksen lyser opp i mørket.

Bli synlig fra lang avstand

Uten refleks vil du i mørket ikke være synlig for en sjåfør på mer enn rundt 50 meters avstand. Tar du imidlertid på deg refleks, vil du kunne bli synlig på flere hundre meters avstand, noe som kan bety forskjellen på liv og død. Jo mer refleks-materiale du bruker, jo mer synlig vil du bli. I dag er det mange klær og sko som selges med innebygde reflekser. Kanskje logoen på jakken din fungerer som en refleks, eller at skoene dine har refleksstriper? Dette er i så fall supert. Du kan imidlertid gjerne supplere med en refleksvest eller en ekstra refleks som henger fra jakken. Barn kan med fordel bruke votter eller hansker med refleks, da dette gjør dem synlig fra 360 graders vinkel. Til og med hunden din bør ha en eller annen form for refleks festet på seg, for eksempel i halsbåndet.

Sjåfører må være varsomme i mørket

Du som sjåfør har også et ansvar for å være forsiktig i mørket. Du kan håpe på at flest mulig bruker refleks, men det er ikke noe du kan ta for gitt. Husk også at ikke alle skapninger bruker refleks, som for eksempel hjort – så vær alltid obs når du kjører i mørket.