Er det noe enhver sjåfør og passasjer bør være nøye på, så er det bruk av bilbelte. Et bilbelte sørger for at du ikke flyr fremover ved bråbremsing, og kan potensielt redde liv. Det er mange som undervurderer kreftene involvert i en bilulykke. Kjører du i 50 km/t og foretar en kraftig nedbremsing, vil dette tilsvare et loddrett fall på 10 meter. Øker du farten til 70 km/t og bremser, vil dette tilsvare et fall på hele 19 meter. Enda verre er det å kollidere i 90 km/t, da dette kan sammenlignes med et fall på hele 32 meter. Da sier det seg selv at et bilbelte i mange tilfeller vil kunne bety forskjellen på liv og død.
Bilbelte øker sikkerheten betraktelig
Ifølge Statens vegvesen vil sannsynligvis 30–40 færre mennesker bli drept i bilulykker årlig, dersom alle sjåfører og passasjerer benytter bilbeltet. Dette gjelder ikke bare i bil, men også når du kjører i buss (selv om mange er for slepphendt med dette!). Det er like farlig å krasje i en buss som i en bil, så hvorfor ikke være like nøye med sikkerheten der? Det anslås at bruk av bilbelte vil redusere faren for død i trafikken med hele 40–50 % for de som sitter fremst i bilen (sjåfør og passasjer i forsetet). Ettersom et bilbelte holder deg på plass ved bråbrems, beskyttes du siden faren for å fly gjennom frontruten reduseres. De aller fleste bruker heldigvis bilbelte i dag, men en undersøkelse Statens vegvesen gjorde viste at rundt 6 % av bilistene ikke brukte bilbelte på tettsteder og i byer ved kortere turer, våren 2015.
Moderne biler er smarte!
Mange av de nyere bilene som produseres (eller nært sagt alle), minner bilfører og passasjerer på å bruke bilbelte. Så snart setet du sitter i registrerer vekten av et menneske, begynner bilen å pipe – helt fram til du fester deg. Smart, mener vi!