post

Viktigheten av å være edru og opplagt bak rattet

Bilulykker forekommer ofte rundt omkring i Norge. Som regel er det bare snakk om mindre ulykker uten personskade, men det er også tragiske ulykker der mennesker omkommer. Ofte viser det seg at disse ulykkene kunne vært unngått, og det er ikke sjelden at det meldes om at føreren av den ene bilen var ruset eller hadde for høy promille. Det kan være lett å tenke at dømmekraften er like god etter et par pils, men dette stemmer sjelden – selv om det kanskje føles slik. Med en gang vi drikker alkohol, svekkes reaksjonsevnen nok til at faren for ulykker stiger til værs.

Vær sikker på at du er edru!

De aller fleste unngår å sette seg bak rattet dersom de vet at de er påvirket av alkohol. Det er imidlertid også mulig at kroppen er påvirket av alkohol dagen etter du har drukket. Vær derfor veldig forsiktig med å legge ut på kjøretur dagen derpå, ettersom det er en viss fare for at du fortsatt er beruset. Hvis du har drukket mye, er det lurt å tilføre kroppen rikelig med væske før du går til sengs, og også med en gang du våkner. Vent deretter noen timer før du kjører bil, slik at du er på den sikre siden. Kjøp gjerne en promilletest slik at du kan sjekke din egen promille. Hvert år er promillekjøring og rus årsak til tragiske ulykker, gjerne i kombinasjon med tretthet.

Vær uthvilt

En annen vanlig årsak til trafikkulykker, er at føreren er søvnig. Dersom du kjenner at øyelokkene begynner å bli tunge, er det viktig at du kjører til side og tar deg en liten lur. Det aller beste er om du kan sove ut i din egen seng eller sjekke inn på et motell eller hotell, men en liten lur i veikanten kan gjøre underverker.